3 z 7
Poprzednie
Następne
Wielkanoc tuż tuż. Przygotuj swoim bliskim wyjątkowe dania [PRZEPISY]
Peklowana szynka gotowana
Składniki: 50 dag soli peklowej, 2 kg szynki, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach, 4 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Opakowanie soli rozpuszczamy w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Dodajemy czosnek, majeranek, pieprz, liść laurowy i ziele. Do miski wkładamy szynkę i zalewamy ostudzoną solanką z przyprawami tak, aby szynka była zanurzona w całości. Zostawiamy na 7 dni. Po 7 dniach gotujemy szynkę na wolnym ogniu. Na każdy kilogram mięsa potrzebujemy 50 minut gotowania. Szynkę można spożywać na zimno z sosem chrzanowo-jogurtowym lub na ciepło z chrzanem.