Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Zrobiłam pomysłowe muffiny cebulowe z kminkiem. Szybki przepis na dodatek do domowego barszczu. Znajomi prosili o recepturę

Redakcja
Do karmelizowanej cebuli na muffiny cebulowe można dodać mielony kminek. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania muffinek.
Do karmelizowanej cebuli na muffiny cebulowe można dodać mielony kminek. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć etapy przygotowania muffinek. Anna Daniluk
Muffiny cebulowe to świetny zamiennik krokietów do barszczu. Ten wypiek przypomina smakiem cebularze, a jego zrobienie zajmuje zdecydowanie mniej czasu niż wyrastanie ciasta drożdżowego. Te muffiny cebulowe można ozdobić makiem, czarnym sezamem lub kminkiem. Moja koleżanka była zdziwiona jak prosto można je zrobić.

W skrócie

Domowe muffiny to przysmak zazwyczaj podawany na słodko. Jednak w równie smaczny, prosty i szybki sposób można zrobić muffiny wytrawne. Niektórym smakoszom muffiny cebulowe przypominają smakiem cebularze lubelskie. Różnica tkwi w cieście, które w oryginalnym cebularzu jest wypiekiem drożdżowym podawanym z duszoną cebulą i makiem. Zachęcam do wypróbowania niecodziennego pomysłu na muffiny na słono.

W galerii możecie zobaczyć etapy przygotowania muffinek cebulowych

Muffiny cebulowe z kminkiem – prosty przepis

Liczba porcji: 12 sztuk.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 cebule,
  • 20 ml oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka mielonego kminku,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 80 ml oleju,
  • 320 g mąki pszennej,
  • 10 g proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 5 g soli,
  • Zioła: po 1 łyżeczce suszonego lubczyku, majeranku i tymianku.

Jak zrobić muffiny cebulowe?

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obrała i poszatkowałam na mandolinie. Na patelni rozgrzałam olej i wrzuciłam posiekaną cebulę.
  2. Następnie doprawiłam je solą, cukrem i smażyłam przez 7 minut.
  3. Gdy cebula zaczęła się karmelizować, dodałam do niej mielony kminek.
  4. W oddzielnym pojemniku ubiłam jajka z mlekiem i olejem. Następnie do drugiego pojemnika przesiałam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, kurkumą solą i ziołami.
  5. Do suchych składników dodałam mokre wraz z przesmażoną cebulą i dokładnie wymieszałam silikonową łopatką.
  6. Ciasto na muffiny cebulowe przełożyłam do formy wyłożonej papilotkami. Wystarczy po 2 łyżki na jedną muffinę.
  7. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190° Celsjusza i piekłam przez 30 minut.
  8. Po upieczeniu muffiny cebulowe wyjęłam na metalową kratkę i zostawiłam do całkowitego wystudzenia.

Sposób podania muffinek cebulowych

Taki muffiny z cebulą możesz podać w trakcie imprezy urodzinowej, w okresie Bożego Narodzenia, sylwestra lub w karnawale. Proponuję zrobić muffiny cebulowe z kminkiem, które mogą zastąpić czasochłonne krokiety podawane do rozgrzewającego barszczu.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Zrobiłam pomysłowe muffiny cebulowe z kminkiem. Szybki przepis na dodatek do domowego barszczu. Znajomi prosili o recepturę - Strona Kuchni

Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto