2 z 3
Poprzednie
Następne
Jak odchudzić Tłusty Czwartek? Radzą wągrowieccy: dietetyczka i trener
Dietetyczka PAULINA SZULC
- Tłusty czwartek to częsta pokusa dla wszystkich z nas. Czasem ciężko nam z nią wygrać. Przy pieczeniu pączków zawsze warto zwrócić uwagę na lepsze jakościowo zamienniki, na przykład zamiast cukru białego - użyj cukru trzcinowego, kokosowego lub syropu z agawy, który ma niski indeks glikemiczny i nie spowoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do surowicy krwi po zjedzeniu tak, jak tradycyjny cukier biały. Wybierz dobrej jakości mąkę, na przykład typ 2000, bądź wypróbuj inne rodzaje mąki, na przykład żytnią. Dobrym sposobem jest również zjedzenie pączka jako formy posiłku, czyli na przykład zamiast drugiego śniadania. Można połączyć go z jogurtem naturalnym, dzięki czemu uzyskamy niższy ładunek glikemiczny - mówi dietetyczka.