Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jutro w szkole w Gołańczy Dzień Rolnika i gość specjalny- kucharz Mateusz Krojenka z MasterChefa

Monika Zaganiaczyk
Monika Zaganiaczyk

Wielu znanych kucharzy podkreśla, że aby nasza potrawa była perfekcyjna, potrzeba dobrego produktu. Bazując na tym co dobre, stworzymy idealne danie. Mateusz Krojenka, finalista ostatniej edycji programu MasterChef również podtrzymuję tę opinię. Kucharz rodem ze Zbyszewic (gmina Margonin) będzie jednym z gości Dnia Rolnika, który już w najbliższy wtorek odbędzie się w hali sportowej Zespołu Szkół w Gołańczy.

- Moi rodzice prowadzą niewielkie gospodarstwo rolne, w którym prowadzona jest produkcja roślina oraz zwierzęca. Już jako dziecko pomagałem rodzicom w jego prowadzeniu. Wiadomo nie od dziś, że właśnie dzięki rolnikom mamy co jeść. Zboża, owoce, warzywa, mięso mamy właśnie dzięki ciężkiej pracy rolników. Wiele osób nie docenia ich trudu. Ta praca niejednokrotnie wymaga wielu wyrzeczeń i poświęcenia. Pamiętam, że nie raz gdy inni się bawili, odpoczywali, wyjeżdżali latem na wakacje, moi rodzice nie mogli sobie na to pozwolić. Osoby nie mające gospodarstwa idą do pracy na 8 godzin, przychodzą do domu i mogą zrelaksować się przed telewizorem, odwiedzić znajomych czy wyskoczyć do kina. Niestety osoba prowadząca gospodarstwo na to pozwolić sobie nie może - mówi kucharz.

Mateusz Krojenka podkreśla rolę produktów pochodzących od rolników w kuchni. - Aby dana potrawa była na wysokim poziomie i miała genialny smak, ważne jest to, aby użyć do powstania tego dania produktów jak najlepszej jakości. Jednym z moich takich autorytetów kulinarnych jest brytyjski szef kuchni Jamie Oliver, który oprócz prowadzenia kilku restauracji prowadzi również własne gospodarstwo rolne. Wyprodukowanych w nim produktów używa właśnie do przygotowania swoich dań. Ja podobnie jak on próbuję w kuchni wykorzystać jak najwięcej produktów pochodzących z tak zwanej „pierwszej ręki”. Korzystam z produktów wyprodukowanych przeze mnie lub przez innego rolnika - powiedział nam Mateusz.

PROGRAM IMPREZY:
Dzień Rolnika odbędzie się we wtorek 19 marca od godziny 10 w hali przy ZS w Gołańczy.

W programie:
- prezentacja ofert firm z branży rolniczej

- konkursy z nagrodami,
- najnowsze zmiany w rolnictwie - prezentacja ARMiR,
- goście specjalni: Mateusz Krojenka, uczestnik programu MasterChef oraz Marcin Wlizło, reprezentant Polski na Mistrzostwach Świata Strongman

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto