Swojski żurek wielkanocny, babka gotowana oraz ślepy zając to dania, na które przepisy zdradziły gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Morakowa. Receptury znajdą się w wydanej już niebawem przez Polska Press książce „Kulinarna Smaki Wielkopolski”.
Koło działa od 1961 roku. Członkinie biorą udział w konkursach kulinarnych i na wieniec dożynkowy na różnych szczeblach. Wieńce dożynkowe, wykonane przez panie z Morakowa, promują gminę Gołańcz i powiat wągrowiecki na dożynkach wojewódzkich. W 2014 roku w konkursie krajowym koło zajęło I miejsce na najpiękniejszy wieniec dożynkowy. Panie przodują także w konkursach kulinarnych. W konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo Narodowe, Smaki Regionów” dwukrotnie otrzymały nominację do najwyższej nagrody, jaką jest Perła. W 2016 i 2017 roku, podczas Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie prezentowały tradycyjny wielkopolski stół bożonarodzeniowy. Koło, wspólnie z Radą Sołecką i OSP, organizuje dla mieszkańców spotkania. Uczestniczy w przygotowaniach finału konkursu gminnego „Moja Wieś Aktywna”.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?