W 2017 r. stwierdzono włośnicę u 2 dzików na terenie Powiatu Wągrowiec: jeden odstrzelony w Stawianach gmina Skoki, drugi pozyskany po wypadku –Kobylec gmina Wągrowiec.
Od wielu lat choroba stwierdzana jest u dzików odstrzelonych na terenie Powiatów: Wągrowiec, Nakło, Żnin, Chodzież, Gniezno i Piła.
Na zarażenie włośniami wrażliwe są: świnie, dziki, nutrie, konie, myszy, szczury, dzikie zwierzęta mięsożerne (wilki, lisy, kuny) oraz psy, koty.
Zarażenie następuje po spożyciu mięsa, w którym znajdują się żywe larwy włośni. Człowiek zaraża się przez spożycie zarażonego mięsa np. świni domowej, a świnia zjadając np. zarażone nicieniem myszy lub szczury.
Solenie, peklowanie, wędzenie mięsa nie zabija pasożyta. Źródłem zarażenia jest więc zazwyczaj mięso niedostatecznie długo gotowane. Po spożyciu zarażonego mięsa sok żołądkowy rozpuszcza otoczkę, a oswobodzona larwa włośnia przedostaje się do jelita cienkiego i tam wnika do kosmków błony śluzowej, gdzie osiąga dojrzałość płciową. Po zapłodnieniu samice rodzą żywe larwy, które przenikają do naczyń chłonnych i krwionośnych organizmu człowieka. Później z prądem krwi lub chłonki roznoszone są po całym jego ciele. Larwy osiedlają się w mięśniach poprzecznie prążkowanych, skręcają się i otorbiają. Otorbione larwy nie tracą żywotności latami. Cykl rozwojowy włośnia krętego odbywa się w całości w jednym gospodarzu (żywicielu).
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?