MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wigilia w XIX oraz na początku XX wieku. Niby podobna, jednak inna od współczesnej

Szymon Chwaliszewski
Szymon Chwaliszewski
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Choć Wigilia była i jest wyjątkowym dniem w roku, dawniej świętowano znacznie skromniej. O karpiu na wigilijnym stole nikt nie słyszał. Ten pojawił się dopiero w epoce PRL. Królowała za to kasza jęczmienna, czy kapusta z grzybami, bądź grochem.

Co ciekawe, ilość potraw musiała być nieparzysta. U biednych rodzin były to np trzy potrawy, u tych najzamożniejszych dochodziła do jedenastu.

- Opłatek pojawił się zdecydowanie później. Przed nim dzielono się kapustą z grochem - mówi Maria Kuchta z Muzeum Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią.

Zgodnie z tradycją w Polsce wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z „pierwszą gwiazdką na niebie”.

- Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Wieczerzę, jak każe obyczaj, postną, rozpoczyna się modlitwą i czytaniem fragmentu Ewangelii Mateusza, Łukasza lub Jana w części dotyczącej narodzin Jezusa. Potem uczestnicy wieczerzy wzajemnie przełamują się opłatkiem, jednocześnie składając sobie życzenia. Na stole przykrytym białym obrusem z wiązką sianka pod spodem ustawia się o jedno nakrycie więcej, niż wynosi liczba zgromadzonych osób. Dodatkowe miejsce przy stole wigilijnym przeznaczone jest dla niezapowiedzianego gościa, a zwyczaj ten upowszechnił się w XIX wieku. Ważnym zwyczajem towarzyszącym wigilii Bożego Narodzenia jest śpiewanie kolęd. Często też pod choinką umieszczane są prezenty, które wedle tradycji przynosić ma gwiazdor, św. Mikołaj, dzieciątko, aniołek lub gwiazdka. - podaje Wikipedia.

Czytamy również, że ziemiański model obchodzenia Wigilii z XIX wieku zakładał przygotowanie prostych, tradycyjnych potraw z łatwo dostępnych składników, skromne dekoracje, wspólnie spędzony wieczór podczas którego kolędowano i wspominano osoby zmarłe.

Obyczaje miejskie często różniły się od wiejskich. Julian Wieniawski w dziele Listy Jordana do Pana Jana ukazany jest dobrobyt oraz obfite, bogate dekoracje oraz czystość na stole wigilijnym w mieście. We wsi natomiast jadalnia była dekorowana ,,festonami choiny i świerku", na stole stały domowe wybory spożywcze.

Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć oraz materiału wideo:

Wigilia w XIX oraz na początku XX wieku. Niby podobna, jedna...

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wigilia w XIX oraz na początku XX wieku. Niby podobna, jednak inna od współczesnej - Piła Nasze Miasto

Wróć na wagrowiec.naszemiasto.pl Nasze Miasto